Blog |

Afbouwen van medicatie

Het omkeren van chronische ziekten als Diabetes en Hart- en Vaatziekten is een onderdeel van mijn werk waar ik veel energie van krijg.

Mijn werkdagen zijn nooit hetzelfde. De afwisseling van ziektebeelden en dagelijks in contact komen met nieuwe cliënten en samenwerking met andere zorgverleners maakt mijn werk erg leuk door de diversiteit aan persoonlijkheden, klachten en ziekten. Ieder persoon en zijn of haar klacht krijgt mijn volle aandacht en daar probeer de juiste oplossing te vinden.

In mijn beginjaren deed ik eigenlijk elk ziektebeeld of vraag die voorbijkwam. Dat doe ik nu niet meer, niet omdat ik dat niet wil, maar ik ben van mening dat je niet overal goed in kunt zijn. Bijvoorbeeld het FODmap dieet bij buikklachten of Allergie en Kinderen, hierin moet je veel vlieguren maken en bijscholen. Als ik zelf een klacht heb wil ik ook het beste advies van een deskundige en dan rij ik liever een paar kilometer verder. In het online tijdperk, al dan niet versneld door Corona is beeldbellen ook een prima optie voor veel mensen geworden en maakt de afstand minder uit.

Waar ik zelf veel energie van krijg is het afbouwen van medicatie bijvoorbeeld bij Diabetes Mellitus en Hypertensie. Door mijn jarenlange ervaring en bijscholingen ben ik gespecialiseerd in het adviseren van een andere leefstijl en afbouwen van medicatie. Hoe is dit nu zo gekomen? Rond 2012 had ik niet meer zoveel plezier in mijn werk. Ik gaf destijds advies om bijvoorbeeld magere en lightproducten te gebruiken, laag in vet en eiwit en hoog in koolhydraten zo was ik immers opgeleid. De resultaten die mensen boekten waren vaak van korte duur en sprake van het bekende jojo-effect. Wat nu dacht ik? Stoppen of een andere weg in mijn werk gaan zoeken? Mijn vriendin en collega Jannet voelde destijds hetzelfde. Toeval of niet maar enige tijd later viel ons ook op een oproep van diëtist Connie Hoek op de website Nieuws voor Diëtisten over “de nieuwe leergang voor diëtisten”: “Insulineresistentie en de omkeerbaarheid door voeding”. Zogezegd zo gedaan en in 2013 ben ik samen met Jannet de jaaropleiding bij Voeding Leeft gestart en opgeleid om deze kennis over te brengen in de “Keer Diabetes2 Om” groepen. Keer Diabetes2 Om is een leefstijlbehandeling van Voeding Leeft gericht op het omkeren van diabetes (suikerziekte) type 2. Het zet voeding, beweging en ontspanning in als medicijn. Het resultaat is minder medicatie en een fitter persoon!

Wat een gevoel van thuiskomen was dit in de samenwerking met de andere zorgverleners die bij zo’n groep betrokken zijn. Vanaf die tijd ben ik in mijn eigen praktijk andere adviezen gaan geven als niet te vaak eten, welke tijdstip kun je het beste bewegen, meer goede vetten en eiwitten en minder bewerkte koolhydraten. In het begin was dit onwijs spannend! Ik ging meer vet adviseren, maar wat zou dit doen met de cholesterol? Ik werd steeds zekerder in mijn rol want ik zag juist dat de bloedwaarden beter werden dan voorheen met het gebruik van light en vetarme producten. Daarnaast zag ik fittere cliënten terugkomen op mijn spreekuur. In heel korte tijd is na aanpassing van de leefstijl de persoon tegenover mij zoveel energieker, meer kleur op de wangen en voelt zich beter en dat geeft ENERGIE letterlijk en figuurlijk!

Samenwerking met de praktijkondersteuner is noodzakelijk, om u te helpen met afbouw van medicatie. En om u inspiratie te geven in het bereiden van maaltijden voor het hele gezin, kunt u inspirerende kookworkshops bij mij volgen. Deze worden begeleid door Krista Boots. U leert om een voedzame, gevarieerde, niet bewerkelijke maaltijd in een handomdraai op tafel te zetten. Neem eens een kijkje bij de kookworkshops en meld je aan.

Bent u gemotiveerd en wilt u advies hoe u anders kunt eten en bewegen en als resultaat medicatie af bouwen en zich fitter voelen? Neem gerust contact op met mij en ik ga kijken wat ik voor u kan doen!

Mijn collega’s in Zwolle:

Danielle

Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten

De vrouwelijke energie en hormonen

Vrouwelijke energie in een wereld vol mannelijke energie.

Wat eiwitten en Kennispoort Regio Zwolle met elkaar te maken hebben

Een paar maanden geleden kreeg ik vanuit een warm contact bij Kennispoort de leuke vraag voorgelegd of ik wilde meedenken rondom het nieuw in de markt zetten van een eiwit verrijkt tussendoortje gericht op de doelgroep 65+.