Blog |

De vrouwelijke energie en hormonen

Vrouwelijke energie in een wereld vol mannelijke energie.

Vorig weekend was ik met 30 vrouwen samen bij een yogafestival in de bossen van Nuenen. Een heerlijke dag met yoga, meditatie, mooie gesprekken en vrouwen energie. Ik voel dat de wereld meer vrouwen energie nodig heeft in deze tijd van controle en angst. Controle en angst zijn vormen van mannelijke energie. De vrouwelijke energie wil juist verbinden vanuit intuitie. Veel vrouwen in onze maatschappij hebben mannelijke energie ontwikkelt in de zin van denken, controle, actie en resultaat halen en doorgaan. Ze doen vaak veel minder met hun vrouwelijke energie van voelen en vertrouwen op hun intuitie. Druk, druk, druk zijn lijkt de norm te zijn.

Durven en kunnen wij vrouwen onze vrouwelijke energie meer te gaan waarderen en steeds meer ruimte te gaan geven? Als we de controle gaan loslaten en meer meegaan met het leven zoals het komt?

Ik voel steeds meer dat er ook een andere manier is om dingen te doen, dat ik de controle kan loslaten en vol overgave aan wat mag ontstaan. Hierdoor komt er veel moois op mijn pad en hele fijne mensen die inspireren. Hierdoor ervaar ik een innerlijke rust, waardoor ik meer achterover kan leunen. Zeker na mijn 45e merkte ik dat ik mijn drukke agenda wilde loslaten, want mijn lijf protesteerde steeds meer. Ik ervaarde slecht slapen, onrust en gevoel overal tekort in te schieten. En daarbij heb ik ook last van de opkomende hormonale schommelingen.

In alle jaren ervoor was de menstruatie een ongemak, wat ik om mij heen ook hoor. Tampon erin, paracetamolletje tegen de hoofdpijn en buikpijn en doorgaan met wat er allemaal moest gebeuren werk en gezin.

Naarmate ik ouder word kan en wil ik zo niet meer met mijn lijf omgaan. Het vrouwenlijf is zo mooi! Laatst las ik een leuk artikel in de Volkskrant over een boek van Hill. Dat vrouwen hun voordeel moeten gaan doen met hormonale schommelingen. Ze trekt een vergelijking met de seizoenen.

De menstruatieperiode is de winter: een goede tijd om de blik naar binnen te richten en te kijken wat je echt wilt in je leven. Daarna neemt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen weer toe en hoe meer in je bloed, hoe vrolijker je wordt. In deze lente/zomer barsten vrouwen van de ideeën en hebben ze overal energie voor. Dan treedt de herfst weer in en keren vrouwen zich weer meer naar binnen en zijn kritischer op zichzelf en de buitenwereld.

Vrouwelijke hormonen hebben niet alleen een lichamelijk maar ook een geestelijk effect. Naarmate we ouder worden en de menopauze zich aandient wordt er steeds minder oestrogeen aangemaakt. Minder aanmaak van oestrogeen zorgt voor hart- en vaatziekten, oestrogeen beschermt hier namelijk tegen, vandaar een toename aan hart- en vaatziekten na de menopauze. Maar ook klachten als vetophoping rondom buik- en maagstreek, geheugen laat je in de steek, geen zin in seks, vaker een blaasontsteking, spier- en gewrichtsklachten en minder goed slapen.

Wij vrouwen zijn vergeten hoe het is om “niets” te doen. Ik was het ook vergeten. Om mezelf staande te houden was ik altijd maar bezig. Druk zijn leek goed om waardering te krijgen.

Vrouwen die bij mij komen voor een intake gesprek willen meestal gewicht verliezen. Daarnaast leggen ze de lat zo hoog en voldoen niet aan hun eigen verwachtingen, waardoor ze moe zijn, veel stress ervaren, slecht slapen en hebben het gevoel op veel vlakken tekort te schieten. Ik kijk tijdens ons gesprek niet alleen naar je eetpatroon, maar naar het totaalplaatje. Slaap, stress, ontspanning, voeding, beweging, zingeving en sociale contacten. Wat doe jij nu al om je goed te voelen? Hoe ontspan jij?

Elke vrouw die bij mij komt is uniek en samen kijken we wat jij nu nodig hebt om meer balans te krijgen. En dan zijn eet lijstjes niet de oplossing.

Wil jij ook weten hoe jij je lekkerder in je lijf kunt voelen, je vrouwelijke energie weer kunt laten stromen en minder hormonale klachten kunt ervaren, neem dan gerust contact op met mij!

Luister naar je lijf en innerlijke weten, anders worden de klachten steeds erger!

Danielle

Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten

Hoogsensitiviteit

Dankbaar en blij word ik van de gesprekken die ik dagelijks voer met zowel nieuwe cliënten als die al langer bij mij komen. Dat wat de ander vertelt gaat gepaard met een lach en een traan.

Wat eiwitten en Kennispoort Regio Zwolle met elkaar te maken hebben

Een paar maanden geleden kreeg ik vanuit een warm contact bij Kennispoort de leuke vraag voorgelegd of ik wilde meedenken rondom het nieuw in de markt zetten van een eiwit verrijkt tussendoortje gericht op de doelgroep 65+.

IKIGAI

Laatst kwam mijn oudste zoon bij mij staan en vertelde dat hij als opdracht voor school iets moest schrijven over zijn Ikigai. Uh wat???

Pak Hypertensie aan

Eind 2020 kreeg ik de leuke vraag vanuit Arts en Leefstijl om als co-auteur mee te werken aan de handleiding “Pak Hypertensie Aan”.