Blog |

Donkere dagen

De blaadjes vallen, mooie kleuren, paddenstoelen, regen en zon wisselen elkaar af en de dagen worden steeds korter.

De blaadjes vallen, mooie kleuren, paddenstoelen, regen en zon wisselen elkaar af en de dagen worden steeds korter. De vallende blaadjes en prachtige kleuren, elk seizoen heeft iets moois. Dat de dagen korter worden voelt voor mij vaak als wat minder energie en dan voel ik ook wel dat ik meer rust mag nemen. De herfst en de winter hebben zowel voor de natuur, als ook voor de mens een functie, want tijdens de herfstperiode is het tijd om het oude los te laten, net zoals de bomen zijn bladeren laten vallen. Hierdoor creëren we ruimte en groei. De winter is voor het verbinding en rust en ook ik zit meer binnen met mijn gezin. De Corona heeft dit al bespoedigd. We zitten al lange tijd veel meer bij elkaar en zijn meer op onze huisgenoten aangewezen dan voorheen.

Ik accepteer deze vertraging en ‘gedwongen’ bij elkaar zijn en maak er wat moois van. Fijne momenten samen met mijn gezin, spelletjes doen, knuffelen en wandelen met de hond, mooie muziek luisteren en langer samen aan tafel zitten. Door deze verbinding met mens en dier maken we het gelukshormoon oxytocine aan en voelen we ons prettiger.
Om mij heen en ik zelf heb soms moeite om te vertragen door een volle agenda en afspraken. In zekere zin kun je juist nu in de Corona-tijd hier al meer afstand van nemen. Al hebben die Teams en Zoom vergaderingen ook best een impact op mij. Veel meer zitten en beeldscherm staren. Daarom plan ik mijn pauze ruim zodat ik een lange wandeling kan maken om mijn hoofd leeg te maken.

Ik probeer niet in de weerstand te komen maar te accepteren wat er op dit moment is. Meer rust en slaap neem ik en zorgt ervoor dat ik mijn energielevel weer op kan laden en meer overzicht krijgen en tot betere prestaties kan komen. Probeer je gedachten en de stemmen in je hoofd negeren. Voel waar jouw lijf behoefte aan heeft. Ons brein en onze gedachten kunnen ervoor zorgen dat we ons minder goed voelen. Ik ervaar nu steeds vaker dat het niet de kou is of de donkere dagen dat ik soms minder energie heb, maar hoe ik er zelf mee omga. Geef toe aan je behoeften en laat je batterij weer op!

Jarenlang ging ik maar door in dezelfde modus, want gewoon doorgaan om alle ballen hoog te houden daar voelde ik mij goed bij leek het. Totdat het moment kwam dat er te veel ballen in de lucht gehouden moesten worden en ik slecht sliep en maar aan het rennen was van hot naar her. Ik probeerde iedereen tevreden te houden en niet teleur te stellen, maar uiteindelijk door Ja te zeggen tegen de ander zorgde ik niet goed voor mijzelf. Nu probeer ik dat niet meer te doen. Ik probeer beter voor mijzelf te zorgen en te voelen waar ik behoefte aan heb. Daarnaast ga ik op tijd naar bed, eet gezond, drink tijdens de koude dagen veel verwarmende gemberthee en dagelijks ga ik veel naar buiten om met de hond te wandelen en extra te bewegen.

Tips:

  • Ga op tijd naar bed als je de moeheid voelt opkomen en lees een boek of tijdschrift.
  • Blauw licht van tablet, laptop, mobiel niet bij je bed leggen.
  • Plan je dagen en agenda niet zo vol en stop een keer wat eerder met werken of neem een langere lunchpauze om lekker te wandelen en buiten te zijn.
  • Werk je veel thuis in deze donkere dagen, probeer zoveel mogelijk bij het raam te werken voor meer daglicht.
  • Eet gezond! In mijn blog over helende voeding in het najaar/winter en voorjaar/zomer lees je hier meer over.
  • Waar krijg JIJ energie van?

Wellicht kunnen mijn tips je helpende zijn in deze dagen.

Danielle

Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten

De vrouwelijke energie en hormonen

Vrouwelijke energie in een wereld vol mannelijke energie.

Hoogsensitiviteit

Dankbaar en blij word ik van de gesprekken die ik dagelijks voer met zowel nieuwe cliënten als die al langer bij mij komen. Dat wat de ander vertelt gaat gepaard met een lach en een traan.

IKIGAI

Laatst kwam mijn oudste zoon bij mij staan en vertelde dat hij als opdracht voor school iets moest schrijven over zijn Ikigai. Uh wat???

Pak Hypertensie aan

Eind 2020 kreeg ik de leuke vraag vanuit Arts en Leefstijl om als co-auteur mee te werken aan de handleiding “Pak Hypertensie Aan”.