Blog |

IKIGAI

Laatst kwam mijn oudste zoon bij mij staan en vertelde dat hij als opdracht voor school iets moest schrijven over zijn Ikigai. Uh wat???

IKIGAI mama! Ik zei; daar heb ik nog nooit van gehoord, wat is dat nu? Mijn zoon legde mij uit dat de term Ikigai uit Japan komt en dat het vrij vertaald betekent: Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek.

Ik vroeg mijn zoon wat zijn ”ikigai” is? Zonder blikken en blozen vertelde mijn 16-jarige zoon dat hij elke ochtend opstaat omdat hij in een leuk gezin leeft met een broertje, de hond en zijn ouders en daarnaast fijne vrienden heeft. Mijn hart maakte een sprongetje 🙂

Ik moest zelf wel even nadenken over de “ikigai” in mijn leven. In een gezin met pubers, hond, werk, familie en vrienden is het vaak een automatische piloot. Opstaan, hond uitlaten, sporten, strijken, wassen, boodschappen, eten koken, werken, vrienden, familie. Het lijkt soms dat de dag alweer voorbij is en ik tijd tekort kom.

Maar echt blij word ik als ik gas terugneem, kinderen die goed in hun vel zitten, momenten plan met mijn lieve en leuke partner, kop koffie met mijn ouders, borrel met vrienden, de hond die gek doet, een mooie zonsopgang. Eigenlijk de simpelheid van ons bestaan die er gewoon is als je er maar oog voor hebt!

Danielle

Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten

De vrouwelijke energie en hormonen

Vrouwelijke energie in een wereld vol mannelijke energie.

Hoogsensitiviteit

Dankbaar en blij word ik van de gesprekken die ik dagelijks voer met zowel nieuwe cliënten als die al langer bij mij komen. Dat wat de ander vertelt gaat gepaard met een lach en een traan.

Pak Hypertensie aan

Eind 2020 kreeg ik de leuke vraag vanuit Arts en Leefstijl om als co-auteur mee te werken aan de handleiding “Pak Hypertensie Aan”.

Bewegen

Dat mensen nu zwaarder worden wijten ze steevast aan de Corona tijd waarin de sportscholen dicht zijn, ze hun fietstochtje naar het werk niet meer maken en de hoofdmaaltijden groter zijn en er meer tussendoor gegeten of gedronken wordt.