Blog |

IKIGAI

Laatst kwam mijn oudste zoon bij mij staan en vertelde dat hij als opdracht voor school iets moest schrijven over zijn Ikigai. Uh wat???

IKIGAI mama! Ik zei; daar heb ik nog nooit van gehoord, wat is dat nu? Mijn zoon legde mij uit dat de term Ikigai uit Japan komt en dat het vrij vertaald betekent: Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek.

Ik vroeg mijn zoon wat zijn ”ikigai” is? Zonder blikken en blozen vertelde mijn 16-jarige zoon dat hij elke ochtend opstaat omdat hij in een leuk gezin leeft met een broertje, de hond en zijn ouders en daarnaast fijne vrienden heeft. Mijn hart maakte een sprongetje 🙂

Ik moest zelf wel even nadenken over de “ikigai” in mijn leven. In een gezin met pubers, hond, werk, familie en vrienden is het vaak een automatische piloot. Opstaan, hond uitlaten, sporten, strijken, wassen, boodschappen, eten koken, werken, vrienden, familie. Het lijkt soms dat de dag alweer voorbij is en ik tijd tekort kom.

Maar echt blij word ik als ik gas terugneem, kinderen die goed in hun vel zitten, momenten plan met mijn lieve en leuke partner, kop koffie met mijn ouders, borrel met vrienden, de hond die gek doet, een mooie zonsopgang. Eigenlijk de simpelheid van ons bestaan die er gewoon is als je er maar oog voor hebt!

Danielle

Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten

Donkere dagen

De blaadjes vallen, mooie kleuren, paddenstoelen, regen en zon wisselen elkaar af en de dagen worden steeds korter.