Ons lijf laat je voelen wat goed is voor jou, en wat niet. Maar luisteren we daar ook naar?
Voeding
We zijn gewend om ons hoofd te gebruiken en daardoor verliezen we steeds meer de verbinding met ons lichaam. We weten niet meer welke voeding goed voor ons is en worden beïnvloed door kreten op de verpakking en kopen “geknutselde” voedingsmiddelen. Door deze voedingsmiddelen te blijven eten waarvan de industrie zegt dat ze goed voor ons zijn, blijven we ons brein en lijf voeden met (nep)suikers en bewerkte koolhydraten en vetten. Ik zie steeds vaker dat eten vulling is geworden in plaats van voeding wat ons lijf echt nodig heeft.
De tailleomvang neemt toe en we krijgen steeds meer lichamelijke klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, buikklachten en/of gewrichtsklachten. Signalen die we dagelijks opmerken, maar vaak worden genegeerd.
Willen we het aanpakken dan zijn we geneigd het zoveelste afvalboek te kopen, een shake te nemen of een pil te slikken. Dit lijkt in eerste instantie doeltreffend en geeft snel resultaat. Echter op de lange termijn zie je vaak het bekende jojo effect en hiermee verander je je brein niet.
Ik gun de mensen die bij mij komen iets anders. Niet de snelste en de makkelijkste weg. Wel de meest waardevolle en gezonde weg voor een blijvende verandering.
“Waarom eet ik eigenlijk door als ik vol ben?”
“Waarom blijf ik zin houden in zoetigheid?”
Minder (of zelfs geen) medicatie door voeding
Inmiddels weten we dat een verandering van leefstijl leidt tot het verminderen of zelfs verdwijnen van de aandoening. Door overgewicht, met name rondom de buikstreek, ontstaat insulineresistentie. Dit veroorzaakt niet alleen Diabetes Mellitus type 2, maar ook andere chronische ziekten en klachten.
Diabetes type 2 is een ziekte die het gevolg is van de wisselwerking tussen erfelijke aanleg en een ongezonde manier van leven. Verkeerde eetgewoontes, te weinig beweging, te veel stress en te weinig slaap veroorzaken ontregeling van de stofwisseling, met name bij die mensen die daar genetisch gevoelig voor zijn. Wanneer zij meer eten dan nodig is, veroorzaakt de groeiende vetvoorraad bij hen een chronisch, laaggradig ontstekingsproces
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, mede als gevolg van te veel buikvet en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten en ontstaat een te hoge bloedglucosewaarde. Langdurig hoge waarden kunnen complicaties veroorzaken. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. Te veel aanmaak van insuline zorgt voor vermoeidheid, hongergevoel en ook is insuline een groeihormoon waardoor afvallen erg moeilijk is.
Ik ben gespecialiseerd in het omkeren van chronische aandoeningen. Mijn adviezen zijn gebaseerd op wetenschap. Mijn advies is maatwerk want geen enkel lichaam is hetzelfde. Deze vorm van Diabetes is leefstijl gerelateerd en hierin zijn pillen niet de oplossing. In veel gevallen is het mogelijk om minder pillen te gaan gebruiken of zelfs te stoppen met insuline en/of pillen.
De kennis en ervaring heb ik opgedaan bij Voeding Leeft door als diëtist betrokken te zijn bij de Keer Diabetes2 Om programma’s.
Mijn kennis en ervaring deel ik graag met u en dit verhaal is echt anders dan u nu hoort in de praktijk van verschillende zorgverleners. Ik hoor eigenlijk altijd terug van cliënten de opmerkingen: “wat jij mij nu vertelt heb ik nog nooit gehoord” of “als ik dit eerder had geweten dan was ik al eerder begonnen”.
“Wanneer is het voor jou: nu is het genoeg en pak ik door?”
Verantwoordelijkheid nemen
Ik vraag een actieve houding van de cliënt om te werken aan jezelf, je overtuigingen, je gedrag en dan ligt de focus niet alleen op eten, waardoor je uiteindelijk andere keuzes maakt ten aanzien van voeding. Het gevolg is minder lichamelijke klachten, een gezonder gewicht en/of minder medicatie. Daarin ben ik niet een diëtist van weeklijsten en dagmenu’s, maar ondersteun waar nodig.
Wil jij aan de slag? Bel of mail mij dan voor een afspraak. Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen bepalen wat jou gaat helpen!
Wil je eerst meer weten over vergoedingen vanuit de zorgverzekeraar of ketenzorg? Lees dan hier verder.
Wil je meer weten over wat mij zowel bezig houdt in mijn werk als persoonlijk? Lees dan vooral mijn blog.